9 regiuni viticole mai puțin cunoscute in lume

Există atât de multe regiuni viticole în întreaga lume încât este greu să le urmărești pe toate. De la Napa Valley din California la Bordeaux din Franța, iubitorii de vin au o mulțime de opțiuni atunci când vine vorba de planificarea următoarei lor vacanțe. Dar, cum rămâne cu regiunile viticole mai puțin cunoscute?

Aceste zone sunt adesea trecute cu vederea, dar oferă unele dintre cele mai unice și delicioase vinuri din lume. Ele trec neobservate pentru că nu își exportă vinurile sau sunt umbrite de regiunile mai cunoscute din apropiere.

În plus, atunci când vizitați regiuni viticole mai puțin populare, este posibil să economisiți destul de mulți bani. Taxele de degustare a vinurilor, precum și vinurile în sine, sunt mult mai puțin costisitoare în comparație cu regiunile viticole populare și renumite.

În această postare pe blog, vom explora 9 regiuni viticole mai puțin cunoscute pe care ar trebui să le vizitați în următoarea dvs. călătorie!

9 regiuni viticole mai puțin cunoscute pe care ar trebui să le vizitați în următoarea dvs. călătorie!

Santa Rita Hills, California

Cunoscută pentru: Pinot Noir și Chardonnay

Dacă sunteți un fan al Pinot Noir și Chardonnay, atunci veți adora vinurile din Santa Rita Hills. Aceasta este una dintre regiunile viticole care a fost prezentată în filmul „Sideways” din 2004. Este situată la aproximativ 160 km nord-vest de Los Angeles și găzduiește unele dintre cele mai bune crame din California.

Datorită terenului unic, clima este ideală pentru cultivarea strugurilor Pinot Noir și Chardonnay. Dealurile se întind de la est la vest, permițând vânturilor oceanice dinspre Oceanul Pacific să intre în valea formată de dealuri și să genereze o briză maritimă răcoroasă care echilibrează zilele calde și călduroase.

Unul dintre cele mai bune lucruri despre vizitarea Santa Rita Hills este că puteți face cu ușurință o excursie de o zi.

Orașul minunat și pitoresc Santa Barbara se află la doar o oră distanță, așa că puteți vizita regiunea și apoi să vă întoarceți în oraș pentru cină.

Vinării de top:

 1. Foley Estates
 2. Ampelos Winery
 3. Babcock Winery and Vineyards

Stellenbosch, Africa de Sud

Cunoscută pentru: Pinotage, Cabernet Sauvignon și Sauvignon Blanc

Cunoscută pentru: Pinotage, Cabernet Sauvignon și Sauvignon Blanc


Situată în Western Cape din Africa de Sud, Stellenbosch este una dintre cele mai vechi regiuni viticole din țară.

Zona a fost colonizată pentru prima dată de olandezi în 1679 și are o istorie îndelungată în ceea ce privește producția de vin. Regiunea găzduiește unele dintre cele mai bune crame din Africa de Sud și produce o varietate de vinuri, inclusiv unul dintre preferatele mele, care se găsește în principal în Africa de Sud, numit Pinotage.

Pinotage este un vin roșu care se obține dintr-o încrucișare între strugurii Pinot Noir și Cinsault. Este un vin corpolent, cu arome de mure, prune și condimente. Dacă sunteți în căutarea unui vin unic și delicios, atunci trebuie să încercați Pinotage.

Stellenbosch are un climat favorabil pentru cultivarea strugurilor, cu veri calde și ierni răcoroase. Zona este deosebit de potrivită pentru viticultură datorită terenului bine drenat și accidentat.

Unul dintre cele mai bune lucruri legate de vizitarea orașului Stellenbosch este faptul că Cape Town se află la doar 40 de minute de mers cu mașina. Cape Town este una dintre cele mai populare destinații turistice din Africa, și pe bună dreptate. Orașul este plin de plaje frumoase, mâncare uimitoare și oameni prietenoși.

Vinării de top:

 1. Domeniul viticol Kanonkop
 2. Domeniul Meerlust
 3. Waterford Estate

Santorini, Grecia

Cunoscut pentru: Assyrtiko, Athiri și Aidani

Cunoscut pentru: Assyrtiko, Athiri și Aidani


Santorini este una dintre cele mai faimoase și mai frumoase insule din lume. Cei mai mulți oameni nu știu că este, de asemenea, una dintre cele mai bune regiuni viticole din Grecia. Insula este situată în Marea Egee și face parte din grupul de insule Ciclade.

Climatul mediteranean de pe Santorini este perfect pentru viticultură, datorită verilor lungi și calde și iernilor blânde.

Insula este, de asemenea, foarte uscată, cu foarte puține precipitații. Acest lucru este ideal pentru cultivarea strugurilor, deoarece reduce riscul de boli.

Principalii struguri cultivați pe Santorini sunt Assyrtiko, Athiri și Aidani. Assyrtiko este strugurele de vin emblematic al insulei, care produce vinuri albe uscate, crocante și răcoritoare. Este un vin alb delicios care este perfect pentru o zi călduroasă de vară.

Santorini este o destinație obligatorie pentru toată lumea. Această insulă uimitoare are cele mai magnifice priveliști de pe malul mării, apusuri de soare romantice și stânci dramatice decorate cu case vopsite în alb. Acum știți că insula este, de asemenea, o locație excelentă pentru a vizita și a degusta unele dintre cele mai bune vinuri din Grecia.

Cele mai bune vinării:

 1. Vinăria Gaia
 2. Gavalas Winery
 3. Santo Winery

Sicilia, Italia

Cunoscută pentru: Nero D'Avola și Frappato

Cunoscută pentru: Nero D’Avola și Frappato

Sicilia este cea mai mare insulă din Marea Mediterană și este situată chiar în largul coastei sudice a Italiei.

Există numeroase zone viticole bine cunoscute în Italia, printre care Toscana și Piemont, dar această insulă are o istorie îndelungată de vinificație, care datează din cele mai vechi timpuri.

Cei mai comuni struguri cultivați pe insulă sunt Nero d’Avola și Frappato. Nero d’Avola este un strugure roșu care produce vinuri corpolente, cu arome de mure, prune și condimente.

Frappato este un strugure de vin roșu care devine din ce în ce mai popular, deoarece produce vinuri ușor de băut, cu corp ușor, răcoritoare, cu gust de fructe.

Sicilia este o destinație excelentă de vizitat dacă sunteți interesați de istorie, cultură, bucătărie și vinuri mai puțin cunoscute, dar minunate. Insula are câte ceva pentru toată lumea, de la plajele sale uimitoare până la orașele sale istorice.

Vinării de top:

 1. Gambino Winery
 2. Cantina Palmeri
 3. Cantine Florio

Wachau, Austria

Wachau este o mică regiune viticolă situată în nordul Austriei. Este una dintre cele mai renumite și cunoscute regiuni viticole din Austria. Regiunea este situată pe fluviul Dunărea și are o istorie îndelungată a viticulturii.

Cunoscut pentru: Grüner Veltliner și Riesling


Wachau este o mică regiune viticolă situată în nordul Austriei. Este una dintre cele mai renumite și cunoscute regiuni viticole din Austria. Regiunea este situată pe fluviul Dunărea și are o istorie îndelungată a viticulturii.

Principalii struguri cultivați în regiune sunt Grüner Veltliner și Riesling. Grüner Veltliner este un strugure de vin alb sec care produce vinuri slabe, pământii și crocante.

Este cel mai popular soi de vin din Austria. Aceasta este una dintre alegerile mele preferate la restaurantele din Statele Unite, deoarece oferă un vin de înaltă calitate care este de obicei disponibil la un preț foarte bun.

Din anul 2000, Wachau a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, o zonă de frumusețe naturală, cu priveliști spectaculoase. Este o locație minunată de vizitat doar pentru peisaje.

Vinării de top:

 1. Domäne Wachau
 2. Weingut Leo Hillinger
 3. Winzer Krems

Hunter Valley, Australia

Cunoscut pentru: Semillon, Chardonnay și Shiraz


Nu este cea mai faimoasă, dar este una dintre primele regiuni viticole din Australia. Hunter Valley este o regiune viticolă situată în New South Wales, Australia. Regiunea este situată la aproximativ 220 km (140 de mile) la nord de Sydney.

Principalii struguri albi cultivați în Hunter Valley sunt Semillon și Chardonnay. Semillon este un strugure pentru vin alb care produce vinuri uscate cu arome de citrice crocante și aciditate strălucitoare. Chardonnay-ul lor are o aciditate minerală și are gust de piersici albe și citrice, cu o notă de stejar.

Soiul de struguri Shiraz este cel mai renumit din Australia, provenind în mod normal din văile Barossa și Clare.

Cu toate acestea, unul dintre primele locuri în care s-a produs acest vin celebru a fost Hunter Valley. Shirazurile din această regiune au un corp mediu, cu o aromă distinctă de savoare, din cauza climatului cald și a sezonului de creștere mai scurt. Viile mai vechi din zonă contribuie, de asemenea, la o aromă mai complexă și mai pământie.


Hunter Valley este cunoscută pentru peisajul său pitoresc, cu dealuri și podgorii verzi. Regiunea este o destinație turistică populară pentru iubitorii de vin și gurmanzi deopotrivă.

Vinării de top:

 1. Tyrell’s Wines
 2. McGuigan Wines
 3. Brokenwood Wines

Tokay, Ungaria

Cunoscut pentru: Tokaji Aszú

Tokay este o regiune viticolă istorică situată în Ungaria. Regiunea este cunoscută mai ales pentru vinul său de desert de renume mondial, Tokaji Aszú. Acest vin dulce este obținut din struguri care au fost afectați de „putregaiul nobil”, un tip de ciupercă care zbârcește strugurii și concentrează zahărul.

Tokaji Aszú este un vin dulce, bogat și complex, care poate fi scump. Cu toate acestea, merită răsfățul dacă aveți ocazia să îl încercați. Regiunea găzduiește, de asemenea, alte câteva soiuri de struguri, inclusiv Furmint și Hárslevelű.

Dacă sunteți interesat să vizitați o regiune viticolă care este încărcată de istorie și care produce vinuri dulci de renume mondial, atunci Tokay ar trebui să se afle pe lista dumneavoastră.

Vinării de top:

 1. Vinăria Gotz
 2. Crama Szedmak Winery
 3. Grof Degenfeld

Maipo Valley, Chile

Cunoscut pentru: Cabernet Sauvignon, Merlot și Carménère


Valea Maipo este una dintre cele mai faimoase și cunoscute regiuni viticole din America de Sud. Situată la sud de capitala Santiago, este una dintre cele mai frumoase locații din Chile. Frumusețea pitorească a zonei este pusă în valoare de vârfurile andine impunătoare care stau ca fundal.

Principalul strugure cultivat în Valea Maipo este Cabernet Sauvignon. Acest strugure roșu produce vinuri corpolente, taninice și cu aciditate ridicată.

Vinurile chiliene sunt unele dintre cele mai bune vinuri de valoare pe care le puteți găsi pe piață. Așadar, vă recomand cu căldură o excursie în această zonă pentru a o înțelege și a o aprecia mai bine, deoarece și ei produc niște vinuri excelente.

Santiago este, de asemenea, un loc minunat de vizitat și, dacă mergeți, țineți cont de faptul că cazarea ar putea fi mai ieftină decât în mediul rural.

Vinării de top:

 1. Concha y Toro
 2. Undurraga
 3. Santa Rita

Porto, Portugalia

Cunoscut pentru: Vinul de Porto

Porto este un oraș istoric situat în nordul Portugaliei. Este cunoscut mai ales pentru producția de vin de Porto.

Vinul de Porto este un vin fortificat care se obține prin adăugarea de coniac la vin în timpul procesului de fermentare. Acest lucru oprește fermentația și lasă zahăr rezidual în vin, făcându-l dulce.

Vinurile de Porto sunt, de obicei, roșii sau albe. Cel mai comun tip de vin de Porto este vinul de Porto rubiniu, care este un vin tânăr și fructat. Vinurile de Porto se beau de obicei ca băutură după masă sau la desert.

Cu un ghid turistic sau pe cont propriu, Porto este un oraș excelent de explorat pe jos. Există multe crame istorice de vin de Porto în oraș, la distanță de mers pe jos una de alta.

În plus, puteți face o croazieră pe râul Douro pentru a afla mai multe despre vinul de Porto la numeroasele și frumoasele crame din Valea Douro.

Dacă sunteți interesat să încercați vinul de Porto, atunci o vizită la Porto este obligatorie.

Vinării de top:

 1. Graham’s Port Lodge
 2. Sandeman
 3. Ferreira

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

[instagram-feed]