Tari Obiective

Cum sa depasesti sentimentul de singuratate atunci cand calatoresti

Cum să depășești sentimentul de singurătate atunci când călătorești

Înainte de a călători pentru prima dată, în 2006, aveam aceste așteptări în cap – bazate doar pe imaginația mea și pe cultura populară.

Călătoria mea urma să fie o aventură non-stop, plină de oameni colorați și interesanți. Aveam să mi se întâmple lucruri nebunești. Mi-aș fi făcut prieteni peste tot. Aș fi vorbit cu străini în autobuze. Localnicii m-ar fi invitat la un pahar de vorbă. Aș fi sorbit o cafea cu lapte, aș fi început o conversație cu frumoasa mea chelneriță, iar următorul lucru pe care l-aș fi știut ar fi fost că ne aflam la un bar de vinuri, uitându-ne în ochii unul altuia în timp ce ea mă învăța franceza.

Avea să fie exact ca în articolele pe care le citisem sau în filmele de călătorie pe care le văzusem. O scenă aventuroasă după alta.

Apoi am plecat în străinătate.

Eram în cămin, pe drum, vizitând atracții uimitoare în orașe istorice de una singură. Puteam să fac tot ce voiam, când voiam. Băteam în sunetul propriei mele tobe.

La început, a fost interesant, deoarece îmi stabileam programul zilnic și făceam lucruri de unul singur.

Dar, pe măsură ce zilele treceau și limba mea uita cum suna vorbirea, entuziasmul s-a risipit, deoarece am început să tânjesc după interacțiune umană și companie.

Dintr-o dată, eram singur – și într-un mod rău.

Mă simțeam singură.

Am fost atât de ocupată în primele două zile încât am uitat că eram singură. Și asta era bine – până când nu a mai fost. Unde erau localnicii care ar fi trebuit să-mi arate împrejurimile? Călătorii mișto cu care aș fi petrecut nopțile în oraș? Odată ce am rămas fără lucruri de făcut, nu am mai putut să-mi ascund singurătatea.

Am început să-mi dau seama că singurul motiv pentru care eram singur era frica.

Fiind o mare introvertită, nu este firesc pentru mine să mă duc la străini și să vorbesc cu ei. Mă face să mă simt nervoasă și acest lucru era valabil mai ales în 2006, când începusem să călătoresc pentru prima dată.

Dar această frică mă împiedica să îmi trăiesc visele pe care le aveam în cap. Dacă voiam ca acestea să se întâmple, trebuia să le fac să se întâmple.

Mulți oameni se întreabă dacă a călători singuri înseamnă că vor fi mereu singuri. Cum își vor face prieteni? Este greu?

Este o preocupare valabilă și, pentru noi, cei care nu suntem sociabili din fire, este o provocare.

Dar lăsați-mă să vă spun: este mult mai ușor decât credeți.

  • Există o mulțime de oameni care călătoresc singuri.
  • Oameni la fel ca tine.
  • Oameni care caută o aventură.
  • Oameni care tânjesc după interacțiuni cu ceilalți.
  • Iar acel altcineva ești tu.

Am depășit sentimentul de singurătate atunci când oamenii din hostelul meu au început să vorbească cu mine. Ei au fost primii care mi-au întins mâna. Au spart bariera pe care îmi era prea frică să o sparg eu însumi. Eram într-o pensiune din Praga și stăteam acolo așteptând să se întâmple „ceva”.

Dar lucrurile se întâmplă rareori dacă nu le faci tu să se întâmple. Trebuie să ieși și să vorbești cu străinii.

Introvertitului din mine i-a luat ceva timp să învețe acest adevăr, dar odată ce am făcut-o, nu am avut probleme în a cunoaște oameni. După ce acei călători m-au salutat și mi-au arătat cât de ușor era, mi-am dat seama că făceam un munte dintr-o cârtiță. Nu era nimic de care să mă tem.

Pentru că toți începem în aceeași barcă: într-o țară străină, fără prieteni, fără să vorbim limba și căutând oameni cu care să ne petrecem timpul. Odată ce îți dai seama de asta, îți dai seama cât de simplu și de ușor este să îți faci prieteni – pentru că toată lumea este la fel ca tine.

Cheia este să începi de la mic și să ieși din carapacea ta.

Vorbește cu persoana din camera ta de cămin. Salutați-o. Întreabă-i despre ei. Îți vor răspunde. Ei te vor întreba despre tine. Va fi bine și nu va fi înfricoșător.

Faceți același lucru cu ceilalți călători pe care îi vedeți. Căutați acel grup care pleacă spre bar și întrebați: „Pot să mă alătur vouă?”. Mergeți la masa de biliard din hostel și întrebați: „Cine urmează?”. Ghiciți ce? Tu ești următorul!

Și datorită economiei de partajare în creștere, există multe modalități de a cunoaște oameni. Sunt sigur că aveți un lucru care vă pasionează, nu-i așa? Ei bine, oameni din întreaga lume au aceeași pasiune. Folosiți un site precum Meetup.com pentru a găsi grupuri locale care se formează în jurul acelei pasiuni. Este o modalitate excelentă de a sparge gheața, deoarece aveți imediat un lucru despre care să vorbiți, ceva despre care puteți vorbi fluent și cu entuziasm. Se creează o conexiune instantanee.

În plus, puteți încerca site-ul Couchsurfing. Nu este doar un loc în care găsești cazare; au, de asemenea, o mulțime de întâlniri la care poți participa pentru a găsi alți călători și persoane cu aceleași păreri.

La început, mi s-a părut greu să vorbesc cu alții, dar ori te scufunzi, ori înoți pe drum.

Aveam de ales între a fi singură sau a trece peste frică, a face pasul cel mare și a vorbi cu oamenii. Am ales a doua variantă.

Iar în ocaziile în care mă scufundam în loc să înot, alți călători veneau la mine și mă salutau. Ei au făcut primul pas, așa că nu a trebuit să o fac eu.

De ce? Pentru că și ei căutau să își facă prieteni și înțelegeau că, dacă nici ei nu făceau ceva, ar fi rămas și ei singuri.

Călătorii sunt o gașcă prietenoasă. Vor să cunoască oameni noi și să-și facă noi prieteni.

Iar unul dintre acești prieteni ești tu.

Nu ești niciodată singur pe drum. Peste tot sunt oameni care vor vorbi în mod constant cu tine și te vor invita în oraș.

Să călătorești singur nu înseamnă că vei fi singur.

Credeți ce vă spune acest introvertit: veți întâlni mai mulți oameni decât veți ști ce să faceți cu ei.

Și apoi îți vei da seama că nu a existat niciodată un motiv de îngrijorare în primul rând.

S-ar putea să-ți placă și...