Ce găsim în magazine atunci când căutăm ulei de măsline extravirgin

CEEA CE CUMPĂRAȚI CA ULEI DE MĂSLINE POATE FI NUMIT ÎN MOD DIFERIT.

Uneori, atunci când le oferim clienților noștri posibilitatea de a gusta din uleiul de măsline, aceștia refuză. De ce? Pentru că l-au încercat deja și nu le-a plăcut.

În mod formal, există trei categorii de ulei de măsline: Uleiul de măsline extravirgin, uleiul de măsline virgin și uleiul de măsline, inclusiv uleiul de tescovină.

În acest moment, nu vorbim despre niciun ulei care se află sub denumirea de ulei de măsline extravirgin, pentru că o persoană normală, în stare de sobrietate, nu ar pune niciodată așa ceva în stomac.

Modul în care este produsă această substanță este o problemă specială și nu este pentru persoanele scârboase sau sensibile.

Să vorbim despre uleiul de măsline extravirgin, sau mai bine zis despre ceea ce ne este disponibil în sticlele cu o astfel de etichetă.

Uleiul de măsline extravirgin provenit de la mici ferme de familie.

Uleiul de măsline extravirgin provenit de la mici ferme de familie.

Acesta este un ulei de măsline de foarte bună calitate, care este produs de fermieri din propriile măsline și în propria moară de măsline.

Măslinele sunt culese și selectate manual. Uleiul este extras în câteva ore după recoltare și fără a încălzi măslinele. Acest lucru face posibilă reducerea acidității uleiului de măsline și păstrarea gustului și aromei naturale de plante și fructe, precum și a polifenolilor și a vitaminelor.

Atunci când degustați uleiul de măsline de fermă adevărat, puteți surprinde gustul de iarbă proaspăt tăiată, de lămâie, de ardei gras sau chiar de anghinare.

Uleiul de măsline extravirgin presat la rece din măsline coapte are un gust blând și este bun pentru salată sau pentru brânzeturi albe, cum ar fi feta sau mozzarella.

Dacă uleiul de măsline este obținut din măsline recoltate devreme (lucru care ar trebui menționat pe etichetă), gustul și aroma vor fi mai aspre și mai intense.

Astfel de uleiuri de măsline merg bine cu friptură sau pește la grătar.

Astfel de uleiuri de măsline merg bine cu friptură sau pește la grătar.

Dacă găsiți un ulei de măsline de fermă la supermarket, nu uitați să îl cumpărați. Problema este că este aproape imposibil să îl găsiți acolo. Probabil că nici nu trebuie să vă deranjați să îl căutați la magazinele de vânzare cu amănuntul. Practic, singura șansă de a găsi ulei de măsline de fermă este în raioanele speciale pentru gurmanzi din supermarketurile premium.

Intervalul de preț al uleiului de măsline de fermă este cuprins între 13 și 40 de euro pe litru, în funcție de perioada de recoltare, de tipul sau de amestecul de măsline și de metoda de cultivare a măslinelor – obișnuită sau ecologică.

Nici nu vă obosiți să încercați să căutați un ulei mai ieftin. Costul propriu al fermierului pentru acest tip de ulei de măsline nu poate fi mai mic de 6 euro pe litru.

Și, între dumneavoastră și fermier există cel puțin doi intermediari, fără a include costurile de import-export.

Uleiul de măsline produs de marile fabrici industriale de ulei.
Astfel de producători nu cultivă măsline. Nici măcar nu folosesc cuvântul „măsline”, ci folosesc termenul „materii prime”. Ei cumpără aceste materii prime de la fermieri care nu produc ulei de măsline, ci doar cultivă măsline pentru vânzare.

Producătorii încearcă să cumpere măslinele cât mai ieftin posibil și o fac foarte bine. Măslinele colectate de fermieri sunt livrate fabricilor din diferite regiuni și încărcate în depozite, de unde pleacă la producție.

Produsul este realizat cu echipamente moderne, folosind tehnologii moderne și substanțe chimice moderne.

Nu încercați să citiți eticheta pentru a afla informații despre soiul, regiunea și perioada de recoltare a măslinelor, din care se face acest ulei. Nu le veți găsi, pentru că nici măcar producătorul nu știe. Ei doar fac un „produs” folosind „materii prime” – și atât!

O sticlă cu eticheta ulei de măsline extravirgin conține într-adevăr (puțin) ulei de măsline extravirgin. Bineînțeles, nimeni nu știe în ce proporție este cu alte tipuri de uleiuri de măsline industriale.

Gândiți-vă puțin: producătorul nu face doar ulei de măsline extravirgin, ci și produse mai ieftine din materii prime de măsline. Cine îl poate împiedica să amestece un ulei cu altul, mai ales dacă este profitabil?

Dacă sunteți fericit să consumați acest produs – sunteți binevenit să o faceți! Cel mai probabil nu vi se va întâmpla nimic teribil, deoarece, de obicei, uleiul de măsline industrial este inofensiv.

Dar nu încercați să găsiți în el ceva care nu poate fi niciodată acolo – prospețime naturală, nuanțe delicate de aromă, vitamine, antioxidanți și tot ceea ce ați putut citi în recenziile despre uleiul de măsline extravirgin. Tocmai ați cumpărat o grăsime vegetală lichidă. Ups!

Tot restul (grăsime vegetală).

Există și alte lucruri despre care nu este plăcut să vorbim, dar care trebuie spuse.

Falsificarea uleiului de măsline este o afacere foarte profitabilă. Undeva departe, în nordul Africii, rezervoare mari sunt umplute cu un amestec de ulei de măsline din sâmburi de măsline ieftin, ulei de floarea-soarelui, de soia și de rapiță, cu solvenți, coloranți și arome artificiale.

Toate aceste gunoaie ajung în Europa, unde sunt îmbuteliate și distribuite în întreaga lume sub denumirea de ulei de măsline extra virgin produs în Grecia, Spania și Italia.

Puteți cumpăra acest amestec în lanțurile de magazine ieftine cu aproximativ 5-8 euro pe litru. De asemenea, puteți găsi aceste sticle pe mesele restaurantelor, în special în locurile turistice populare.

Puteți recunoaște acest produs datorită etichetei sale luminoase, cu o mulțime de cuvinte și absența completă a informațiilor relevante. Un alt semn al uleiului fals este reprezentat de titlurile vagi, cum ar fi Ulei de măsline 100%, Ulei de măsline pur, Ulei de măsline extra ușor sau Ulei de măsline pur și ușor.

Acest „ulei de măsline” poate fi folosit doar în două scopuri:

  • la aprinderea cărbunilor pentru grătar;
  • pentru a face cancer în 5-10 ani.

Cel mai trist lucru din această poveste: această otravă este cea pe care oamenii o cumpără cel mai des.

Ei au auzit despre beneficiile uleiului de măsline, dar nu știu nimic despre frauda cu ulei de măsline.

Ei cumpără, încearcă și… nu este de mirare că atunci când le oferim clienților noștri șansa de a încerca uleiul de măsline adevărat, aceștia refuză.

Așadar, de unde puteți cumpăra ulei de măsline extravirgin adevărat?

De la fermieri, dacă locuiți acolo unde cresc măslinele.

La magazine speciale: magazine de ulei de măsline, magazine de produse gourmet, magazine de produse naturiste și magazine de produse ecologice – aici, de exemplu.

La supermarketurile scumpe care au secții de alimente gourmet / sănătate / organice.

La magazinele online de alimente naturale gourmet și vinuri.

Cum să cumpărați ulei de măsline online:

Cum să cumpărați ulei de măsline online
  • Cu cât mai multe detalii despre produs și despre fermier puteți obține pe site, cu atât mai multă încredere puteți avea în magazin.
  • Nu ezitați să puneți întrebări. Este dreptul dvs. să știți totul despre regiune, perioada de recoltare, soiurile de măsline etc.
  • Nu cumpărați ulei de măsline de la un magazin online care funcționează cu sistemul drop-shipping.

Aceste magazine nu cumpără produse de la fermieri. Ei redirecționează comanda dvs. către furnizorul lor (de obicei nu sunt fermieri, deoarece fermierii nu au timp să facă acest lucru), iar furnizorul vă trimite acest produs. Acești vânzători online oferă ulei de măsline pe care nu l-au gustat niciodată și nici măcar nu l-au ținut în mână.

În Europa, există zeci de regiuni și sute de soiuri de măsline.

Încercați ulei de măsline din regiuni, producători și măsline diferite. În timp, veți învăța să le diferențiați bine.

Vă veți găsi uleiul personal, iar o mică colecție de 3-5 sticle diferite se va instala în bucătăria dumneavoastră.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

[instagram-feed]